Alegerile din fiecare zi

Depindem de alții. Ne strecuram prin viață așteptând o confirmare de la unul sau altul. Eu zic ca e păcat, dar asta e realitatea. Așteptam ca altul sa ne iubească. așteptăm ca un prieten sa fie de acord cu noi. Împărtășim lucruri si sentimente cu un prieten, dar când acel prieten  ne spune ca nu este de acord cu noi, gata, ne simțim trădați, marginalizați si apare suferința. Si aceasta suferința ne spune un singur lucru: ca nimeni nu ne înțelege si ca am fost niște prosti sa acordam atât de multa încredere acelui prieten si ca nu trebuie sa avem încredere ( ca doar ne-a zis noua mama in copilărie ca lumea e o jungla si ca nu trebuie sa avem încredere in nimeni ) Si ne căutam alt prieten, pana când ne trădează si asta. Si tot așa, din suferința in suferința, ajungem la victoria finala: MOARTEA.

Pe bune, asta e viață pe care vreți sa o trăiți??? Așteptând tot timpul sa fiți confirmați de altul??? Făcând tot felul de gesturi doar pentru a fi acceptați?? Vrei sa taci si sa nu te exprimi , sa nu iți spui gândurile sa nu iți exprimi emoțiile doar pentru ca iți este frica sa nu fii respins??? Vrei sa faci tot felul de lucruri doar pentru a păstra o imagine despre tine ( care neapărat trebuie sa fie imaginea unui om bun)???? Vrei sa continui sa fii ”drăguț” cu celălalt doar pentru a fii acceptat?? Vrei sa spui ceva ce vrea celălalt sa audă doar din dorința de a fi aprobat??Vrei sa iți cheltui banii pentru niște haine care doar iți vor construi o imagine, vrei sa umbli pe tocuri doar pentru ca așa iți sta mai bine, vrei sa zâmbești fals pentru ca trebuie sa obții ceva??

Ce vrei sa faci din oameni?? Oameni care doar te aproba, oameni care iți bifează o  lista de nevoi personale?? Pe buneeee??!!!

Poți începe sa te întrebi ce te-a determinat sa te comporți așa. Si poți continua sa faci asta toata viață. Vei trece prin răspunsuri  : tata e de vina ( ca nu mi-a arătat ce mă apreciază si iubește ) sau mama e de vina ( a fost prea rece cu mine ) si apoi te vei simți vinovat ca ti-ai învinovățit părinții si apoi iar ii vei învinovăți si……SI CE DACA??? Vei intra in cercul hai sa căutam vinovați si daca i-am găsit hai sa ii si folosim si hai sa ne simțim vinovați din nou pentru ca i-am folosit pe primii vinovați. Si iți spun cu sinceritate, vinovați vei găsi destui. Mai ales cu ajutorul unui psihoterapeut. Care te poate ajuta sa iți revezi scenariul tău de viață,  sa iti revezi blocajele, momentele in care te autosabotezi.

DAR

Da, conștientizările sunt bune, benefice, dar nu suficiente. Important este ce alegere faci după ce ai avut conștientizarea.

Așadar, vrei sa te plângi toata viață si sa tânjești după aprobarea celorlalți

SAU VREI SA TRAIESTI AUTENTIC???

Ce te poate ajuta sa trăiești autentic??

1.     In primul rând sa înțelegi ca viață e plina de alegeri si ca viața ta este rezultatul alegerilor tale. Ești responsabil pentru alegerile tale. Asuma-ti responsabilitatea asta si nu mai caută vinovați.

2.     Din păcate alegerile noastre pot fi condiționate de aceste ciudate scenarii de viață. Dar când faceți o alegere puneți-va întrebarea: ACEASTA ALEGERE ESTE BENEFICA PENTRU VIITORUL MEU SAU NU FAC ALTCEVA DECAT SA REPET O ALEGERE DIN TRECUT SI LAS TRECUTUL SA IMI TRAIASCA VIATA.

3.     Așa cum am spus mai sus, de multe ori faci alegeri pentru a mulțumi pe cineva. Înainte de a face alegerea întreabă-te: FAC ACEASTA ALEGERE PENTRU MINE SAU PENTRU A MULTUMI PE CINEVA? Răspunsul ar trebui sa fie întotdeauna a te mulțumi pe tine.

4.     Fac aceasta alegere încercând sa fiu acceptat sau fac alegerea pentru ca îmi place mie sa……

5.     Stabilește-ti clar direcția in care vrei sa mergi si fii precis in legătura cu telurile tale. Asuma-ti responsabilitatea acestora si fii integru. De fiecare data când faci o alegere întreabă-te : Este aceasta alegere conforma cu direcția pe care am ales-o si cu telurile mele?

6.     Când faceți o alegere, întrebați-va: fac aceasta alegere pentru ca îmi doresc sa li schimb pe celălalt ( lucru care nu se poate ) sau fac aceasta alegere pentru ca îmi face plăcere, pentru ca îmi îndeplinește dorințele mele profunde, pentru ca îmi aduce o stare de bine personala.

7.     In multe situații,  te poți simți trădat, dezavuat, manipulat. Si evident, celălalt este de vina ca a făcut asta. Ca te-a trădat, ca te-a manipulat. Dar știi ceva?? In fiecare dintre noi exista parți care oricând încearcă sa le găsească celorlalți nod in papura. Ori de cat ori dam vina pe altcineva, noi rămânem personajul frumos si bun  si curat din poveste . Noi suntem aia bunii. Oare așa e?? De fiecare data când altul e vinovat, renunțam de fapt sa lucram cu noi înșine.

8.     Când facem o alegere sa nu uitam sa punem întrebarea aia fundamentala: REPREZINTA ALEGEREA ASTA UN ACT DE IUBIRE DE SINE, SAU E PORNITA DIN FRICA.  ( frica de a nu fi iubit, frica de a rămâne singura, frica de a rămâne fără loc de munca, frica de tot felul…)

As mai scrie, dar iarasi e prea lung articolul. Pentru mai multe va astept la cabinet.

Va iubesc, indiferent ce alegeri faceti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *