Jocul razboiului si jocul iubirii

Jocul razboiului si jocul iubirii

Ce semeni, aia culegi. Vorba veche si inteleapta. In varianta biblica: “ Ce seamana omul, aceea va si secera”

Intotdeauna ai mai multe cai de ales, dar reducand  intelesurile acestor cai vei observa ca de fapt ai de ales doar intre doua drumuri: drumul iubirii si drumul razboiului

Este posibil ca de multe ori sa alegem drumul razboului. Asta nu inseamna ca suntem niste oameni rai. Oricum rau/bun sunt doar niste etichete fara prea mare sens. (pentru mine, cel putin )

De multe ori motivatiile pentru care alegem calea razboiului sunt pline de bune intentii. Stiti cum e: “Drumul spre iad e pavat cu bune intentii !” Ne aparam valorile alea, pe care le-am invatat. Este bine sa fii vertical, este bine sa fii corect, este bine sa….Valori, cuvinte si plecam la o noua lupta ca intr-o noua cruciada. Cruciada valorilor. Ele sunt mai importante decat orice si luptam pentru ele. A te lupta inseamna razboi. Fie ca vrei, fie ca nu vrei.

Pentru valorile noastre suntem pregatiti oricand sa luptam, suntem pregatiti oricand sa plecam la razboi in cruciada valorilor. Suntem pregatiti sa ii pedepsim pe cei care nu au aceleasi valori ca si noi. Ne credem mici Dumnezei si trebuie sa impunem valorile noastre prin lupta. Evident, speram din tot sufletul sa facem pace, la un moment dat. Ce ar insemna pacea?? Oare nu cumva ar insemna ca celalalt sa adopte valorile noastre?? O ba daaaaa!! Ne dorim ca si celalalt sa fie bun, vertical, corect si asa mai departe…penntru ca astea sunt niste valori ale binelui, nu-I asa?? Si noi luptam pentru bine, nu-I asa??? Pacea vine cu o lume mai buna, nu-I asa??Si bunul il definim noi, nu-I asa???  Uffffff…..omenire care nu inveti decat prin razboi!!

Luptand nu poti sa faci o lume mai buna. Iubirea aduce pace si armonie. Razboiul nu aduce decat razboi.

Jocul razboiului si jocul iubirii

Daca alegi drumul razboiului, fii pregatit sa te lupti. Vei lupta pentru valorile tale o viata intreaga. Vei lupta pentru credintele tale fara oprire si iti vei transforma, fara sa iti dai seama, intreaga viata intr-o lupta.

Este posibil insa sa alegem si drumul iubirii. Rar, dar se intampla. Drumul iubirii e greu. Nu de alta, dar cateodata e nevoie sa renunti la anumite valori ale tale. Valori in care ai crezut, valori despre care ai crezut ca te definesc ca om. Si apare intrebarea: Cine mai sunt eu?? Ce ramane din mine daca imi dau deoparte valorile in care am crezut?? Partea aiurea e ca pe drumul iubirii e posibil sa apara razboiul. Te lupti cu tine pentru a reusi sa renunti la semnificatia propriilor valori. Si iar razboi, de asta data cu tine insuti si asta e cel mai crancen. Razboiul numit Neiubire de sine. Dureros, cumplit de dureros.

Daca esti pregatit sa alegi drumul iubirii vei constata ca e simplu. Aduce pace, aduce armonie, aduce liniste. Intelegi ca celalalt nu are aceleasi valori ca si tine. Intelegi ca oricand poti lasa orgoliul de o parte si sa vorbesti cu celalalt despre asteptarile tale. Intelegi ca nu toate asteptarile tale vor fi implinite si alegi sa nu faci pe nimeni responsabil sa iti implineasca tie asteptarile. Cu alte cuvinte, incetezi sa pasezi pisica moarta in prima caruta care trece pe sub geam. Cu ce e cineva dator fata de tine sa iti implineasca asteptarile tale????

Drumul iubirii este un drum al intelegerii si al acceptarii. Este un drum al smereniei, in acelasi timp. Nu esti cu nimic mai presus ( sau mai prejos) decat altcineva, egali in fata lui Dumnezeu, diferiti in experimentarea vietii.

Drumul iubirii aduce iubirea in viata ta. Drumul razboiului…..aduce lupta. Alegerea este  ta. Si nu uita: fiecare alegere are pretul ei.

Si va mai zic ceva. Razboiul are tot timpul nevoie de motivatii. Iubirea nu. Iubirea se motiveaza singura,  prin sine insasi.

Drumul razboiului te face sa fii obosit si chiar daca ai mici victorii, vei fi prea obosit sa te bucuri de micile victorii. Drumul iubirii aduce liniste si bucurie interioara, aduce zambet. Nu esti niciodata prea obosit sa iubesti. Dar categoric, cateodata esti prea obosit sa mai lupti.

Te afli la raspantia iubirii! Tu ce drum alegi? Drumul razboiului sau drumul iubirii??

Despre iubire, despre razboi, despre valorile in care credem in noul curs de dezvoltare personala “ Infometeaza-ti egoul, hraneste-ti sufletul!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *