Mici buline despre atacul de panica ; Atacul de panica – teama de a leșina

Mici buline despre atacul de panica

Haideți sa învățam sa interpretam simptomele corect

Atacul de panica – teama de a leșina

Un pacient, când se simțea slăbit, avea atac de panica. A început sa se teama ca va leșina si ca se va prăbuși cu adevărat si își interpreta anxietatea ca pe un simptom al leșinului iminent. In foarte scurt timp, câteva secunde ajungea la panica.

Psihoterapeut – De ce nu ai leșinat niciodată pana acum?

Pacient – Întotdeauna am reușit sa evit la timp prăbușirea. M-am prins de ceva.

Psihoterapeut – Aceasta este o posibilitate. O alta explicație ar fi ca senzația de leșin pe care o ai intr-un atac de panica nu te-ar face sa te prăbușești, chiar daca n-ai controla-o. Ca se ne putem da seama care posibilitate este corecta si care nu este nevoie sa știm ce trebuie sa i se întâmple corpului tău ca sa leșini cu adevărat. Știi?

Pacient – NU

Psihoterapeut – Trebuie sa îți scadă tensiunea. Știi ce se întâmplă cu tensiunea in cazul unui atac de panica?

Pacient – Pai pulsul meu o ia la goana. Presupun ca tensiunea trebuie sa fie la fel de mare.

Psihoterapeut – Așa este. La anxietate ritmul cardiac si tensiunea tind sa se schimbe împreuna. Așadar, in realitate, sunt mai puține șanse sa leșini când ești anxios decât atunci când nu ești.

Pacient – Dar de ce mă simt așa slăbit?

Psihoterapeut – Senzația de slăbiciune este un semn ca trupul tău reacționează normal la perceperea primejdiei. Când percepi primejdia este trimis mai mult sânge in mușchi si mai puțin in creier. Asta înseamnă ca se produce o mica scădere a nivelului de oxigen din creier si asta generează starea de slăbiciune. Senzația este înșelătoare, pentru ca nu vei leșina sub nici o forma, dat fiind ca tu ai tensiunea mai mare si nu mai mica.

Pacientul – E foarte limpede. Data viitoare când o sa mă simt slăbit pot sa verific daca o sa leșin sau nu luând-mi pulsul. Daca pulsul este mare, e clar ca nu voi leșina.

2 Comments

  1. Teodora

    Buna ziua ! Si eu sunt la fel de ceva timp simt incontinu ca voi lesina mi se ingreuneaza respiratia simt ca ma sufoc imi transpira tot corpul si am starea aceea de lesin tin sa spun ca acum sunt si insarcinata in luna a4a dar simtomele le am din-nainte acum s.au agravat foarte rau le am la orice pas mai ales cand ies afara cand merg cu vreun transport cand intru intr.un market esti foarte insuportabil va rog ajutatima.spunetimi ce sa fac exista vreun tratament ?

    1. Mariana Dragan

      Sigur ca exista tratament. Ai doar nevoie sa mergi la un psihoterapeut. Psihoterapeutul te va invata cum sa gestionezi aceste stari. Sper sa te simti mai bine in curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *