Respectul de sine – una din nevoile de baza ale omului

fascinatie
Respectul de sine nu e ca apa, nu e ca mâncarea. Fără astea murim. Dar îl putem asemăna cu calciul. Lipsa de calciu nu te omoară, dar nici bine nu iți e.
Daca e sa fiu puțin mai dramatica, as spune ca exista cazuri când lipsa respectului de sine duce la deces in sens direct. Câteva exemple : o supradoza de droguri, conducerea mașinii in mod total imprudent, sinuciderea, faptul ca stai lângă un soț care te abuzează. Dar nu e cazul vostru, cei care citiți acum. Pentru cei mai mulți consecințele respectului de sine sunt mult mai subtile, mai puțin directe, mai ocolite.
Un respect de sine scăzut ti se poate releva atunci când nu iți alegi bine partenerul de viată si trăiești intr-un mariaj care iți aduce numai frustrări, o cariera care nu duce nicăieri, aspirații, vise care nu se împlinesc, idei care mor in fașa, o incapacitate ciudata de a te bucura de succesele pe care le ai, rezistenta scăzută la bolii, o dorința enorma de dragoste si de aprobare. Mai pe scurt, o viată care nu e altceva decât un lung sir de înfrângeri pentru care singura consolare este laitmotivul trist : ”Parca e cineva fericit?!”
Când respectul de sine este scăzut rezistenta in fata problemelor vieții este micșorata. In loc sa trăiești pentru a gusta plăcerile bucuriei energia ta se risipește încercând sa găsești cai de a evita durerea. Tot ce e negativ are o influenta mult mai mare asupra ta decât aspectele pozitive ale vieții. Daca tu nu crezi in tine, in eficienta ta, in calitățile tale atunci viată ta va arata ca o sticla sparta pe care te tot chinui sa o lipești cu lipici de pantofi.
Respectul de sine este de fapt sistemul imunitar al conștiinței. De ce spun asta? Un sistem imunitar puternic nu garantează ca persoana nu se va îmbolnăvi niciodată ( deși e posibil ) dar cel puțin o face mai puțin vulnerabila in fata bolilor. Așadar un respect de sine sănătos nu garantează ca nu vei avea probleme in viată, dar le vei privi altfel, vei trece peste ele mai ușor, iți vei reveni mai ușor.
Si cum sunt un om cu picioarele pe pământ iți spun: respectul de sine nu este un substitut pentru acoperișul de deasupra capului, sau pentru mâncare dar un respect de sine sănătos iți mărește șansele de a reuși in cariera, de a avea un mariaj reușit, de a fi un om întreg si armonios.
Pe 9 noiembrie te astept la curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *